Tadım

Altın Seyit Doğal Zeytin Yağları

Zeytinyağı Tadımı (Duygusal Analiz)

Zeytinyağı tadımı; zeytinyağının meyvemsilik (koku-aroma) lezzet, acılık, yakıcılık gibi IOC tarafından standardize edilmiş, pozitif / negatif duyusal özelliklerinin varlığının veya yokluğunun belirlenmesi tekniğidir ve bilimsel bir yöntemdir.

Zeytinyağı çeşitlerinin sınıflandırması hem kimyasal hem de duyusal analizle belirlenir. Tek başına serbest yağ asidi oranı, zeytinyağı sınıfını belirlemekte yeterli değildir.

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ve diğer birçok otoriteye göre; natürel sızma zeytinyağı serbest yağ asidi bakımından %0,8 oranının altında olmalıdır. Ancak natürel sızma zeytinyağı olmak için bu yetmez. Aynı zamanda natürel sızma zeytinyağı belli başlı kimyasal değer aralıklarını sağlamalı ve duyusal olarak da kusursuz olmalıdır. Natürel sızma zeytinyağı meyvemsilik, acılık, yakıcılık olarak adlandırdığımız 3 temel pozitif özelliği taşımalıdır. Dolayısıyla zeytinyağının dilimizde ve boğazımızda keyif veren bir acılık ve yakıcılık hissi bırakması tercih edilen bir özelliktir.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağı üç pozitif duyusal özelliğe sahiptir: meyvemsilik, acılık ve yakıcılık.

Negatif Özellikler: Tadımcılar tarafın dan kusur olarak nitelendirilen, Natürel Sızma Zeytinyağında istenmeyen kokular ve tatlardır.

4Negatif Özellikler: Kızışma, Çamurlu Tortu, Posa, Küflü, Rutubetli, Sirkemsi, Şarabımsı, Ekşi, Ransit, Bayat (Okside)

Zeytinyağı rengi bir kalite kriteri değildir.

Bilinenin aksine, zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi sayılmamaktadır. Natürel sızmanın rengi altın sarısından koyu yeşile kadar birçok farklı tonda olabilir. Zeytinyağının rengi; hasat zamanı, zeytinin cinsi gibi birçok faktöre göre değişmektedir.

Tadım Nasıl Yapılır?

Zeytinyağını tadımı koklamayla başlar

İşte kaliteli bir natürel sızma zeytinyağı size bunları hissettirir

Erken hasat zeytinyağlarında bu duyusal özelliklere daha çok rastlamaktayız. Bu özellikleri profesyonel tadım yaparak tespit etmek mümkün ancak elbette oldukça fazla deneyim gerektiriyor. Uzman tadımcılar ve zeytinyağı tadım panelleri yılda yüzlerce yağ tadarak natürel sızma zeytinyağlarını sınıflandırıyor.